Μελέτη & κατασκευή: 2008
Τοποθεσία: Ρέθυμνο, Κρήτη
Ιδιοκτήτης: Ξενοδοχείο “Rithymna Beach” της Grecotel
Μελέτη – Επίβλεψη – Κατασκευή: Αρχιτεκτονικό γραφείο Πολυάννα Παρασκευά + Συνεργάτες
Χώρος για την φιλοξενία βρεφών και νηπίων ηλικίας μέχρι 2 1/2 ετών.
Βρίσκεται στον Αδελιανό Κάμπο του Νομού Ρεθύμνου της Κρήτης, ενταγμένο στο Ξενοδοχείο Rithymna Beach της Grecotel. Αποτελεί επέκταση, νέα πτέρυγα του παιδικού χωριού (χώροι παραμονής και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών ηλικίας 3-12 ετών) που είχε υλοποιηθεί το 1993 στο Ξενοδοχειακό συγκρότημα– Η Αρχιτεκτονική Μελέτη και Επίβλεψη είχε εκπονηθεί από την Πολυάννα Παρασκευά- Το έργο αυτό είχε αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα στη Biennale Νέων Καλλιτεχνών στη Λισσαβόνα το 1994.
Το «παιδικό χωριό» είναι μία διαδρομή πάνω στην οποία αναπτύσσονται χώροι ενότητες: κατοικία, θέατρο, εργαστήρια, χώρος παιχνιδιού προσχολικής ηλικίας. Εμπλουτίστηκε σήμερα με νέες λειτουργίες: βιβλιοθήκη, εργαστήριο οπτικοακουστικών μέσων, εργαστήριο υπολογιστών, τραπεζαρία, με σημαντικότερη αυτή του βρεφικού χώρου.
Το “NURSERY” σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε το 2008. Περιλαμβάνει χώρους ύπνου για τα βρέφη, υγιεινής (αλλαξιέρες), παρασκευής φαγητού, υπαίθριους χώρους παιχνιδιού και συμπληρώνεται από ένα ξύλινο κτίριο για την ημερήσια παραμονή και απασχόληση των νηπίων (το τελευταίο βρίσκεται υπό κατασκευή).
Οι συνθετικές αρχές προκύπτουν μέσα από έναν διάλογο με αυτές της μελέτης του πρώτου κτιρίου κατοικίας, όπου αρχετυπικές μορφές κατοίκησης – κόγχες, δημιουργούν μια ανοιχτή γειτονιά με όρια ρευστά μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου χώρου. Αυτή τη φορά οι «κόγχες» γίνονται κοιλότητες, ρέουσες μορφές, μνήμη του πρώτου μητρικού χώρου κατοίκησης του εμβρύου. Η «τομή» της διαδρομής παραμένει «ανοιχτή» για να συνδιαλεχθεί κατευθείαν με το περιβάλλον και αντίστροφα.
Η κατασκευή βασίζεται σε οικολογικά υλικά, φιλικά στον άνθρωπο και στο περιβάλλον ενώ ταυτόχρονα διέπεται από αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού: περιβάλλεται από γη και η στέγη της είναι ένας κήπος, εναρμονίζεται με το τοπίο, προστατεύεται από τον ήλιο, χρησιμοποιεί τον άνεμο και το φυσικό φως. Μια έντονη πλαστικότητα χαρακτηρίζει τον υπαίθριο χώρο εκτόνωσης, ο φωτισμός του υπόσκαφου χώρου ύπνου και των χώρων υγιεινής και φροντίδας είναι έμμεσος. Ο κινητός και σταθερός εξοπλισμός ακολουθεί τις οργανικές μορφές των εσωτερικών χώρων. Στον χώρο δημιουργικής απασχόλησης ο εξοπλισμός του εσωτερικού χώρου είναι συνέχεια και αναπόσπαστο κομμάτι της ρέουσας μορφής του κελύφους.