Μελέτη & κατασκευή: 2010
Φωτογραφίες: Μάριος Θεολόγης (MATH STUDIO), Πολυάννα Παρασκευά
Ανακαίνιση loft στην Πλατεία Θεάτρου
Μετατροπή ενός πρώην βιομηχανικού αποθηκευτικού χώρου στο κέντρο της Αθήνας σε χώρο που συνδυάζει εργασία και κατοικία.
Καθώς η οικονομική κρίση δημιούργησε μετακινήσεις και αλλαγές στις χρήσεις σε πολλά ακίνητα του κέντρου της Αθήνας, στο συγκεκριμένο έργο μια αποθήκη υφασμάτων στην πλατεία Θεάτρου εγκαταλείφθηκε και αγοράστηκε ως “ευκαιρία”. Η χρήση που επιζητούσε o ιδιοκτήτης δεν ήταν ξεκάθαρη – γραφείο, κατοικία, φροντιστήριο για animation; Οι επιλογές δεν ήταν διακριτές, επομένως ο χώρος θα έπρεπε να έχει ευελιξία και μεταβλητότητα. Εν τέλει το κτιριολογικό πρόγραμμα περιελάμβανε τις απαραίτητες λειτουργίες μιας κατοικίας καθώς και ένα ενιαίο εργαστήριo animation, όπου θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια. Το λειτουργικό παρελθόν του κτίσματος έδωσε το στίγμα για την εφαρμογή μιας βιομηχανικής και λιτής αισθητικής υλικών και μορφών.
Το μεγάλο κινητό πέτασμα μήκους 5μ. επιτρέπει στο φως να διαπερνά την επιφάνεια του ενώ διαχωρίζει, ενοποιεί ή δημιουργεί οπτικές φυγές στον ενιαίο χώρο επιφάνειας 200τμ. δίνοντας δυνατότητες διαφορετικών χρήσεων. Παρότι μεγάλων διαστάσεων οι ειδικοί μηχανισμοί καταστούν το πέτασμα με πλήρωση plexiglas, ελαφρύ και εύκολο στη χρήση, ενώ το κόστος παραμένει χαμηλό. Σε συνέχεια, το ξύλινο έπιπλο της κουζίνας λειτουργεί ταυτόχρονα ως διαχωριστικός τοίχος και επιφάνεια (πλάτη) στην κίνηση του πετάσματος. Η μηχανοκίνητη θυρίδα επιτρέπει την επικοινωνία και τη χρήση στις εκατέρωθεν πλευρές της κατασκευής.
Ο χώρος που διαμορφώθηκε χαρακτηρίζεται από ευελιξία και μεταβλητότητα δίνοντας τη δυνατότητα μετασχηματισμών ανάλογα με τη χρήση και την ώρα της ημέρας και δημιουργώντας διαβαθμίσεις ιδιωτικότητας. Ο ενιαίος χώρος και τα μεγάλα ανοίγματα του εντείνουν τη σχέση του εσωτερικού με το περιβάλλον της πόλης, προσφέροντας θεάσεις από την πλατεία Θεάτρου μέχρι και την Ακρόπολη.
Μεταλλικές και ξύλινες κατασκευές, χυτά βιομηχανικά δάπεδα, αναβαθμός από ξύλινες σανίδες που επιτρέπει την διέλευση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων εξασφαλίζοντας πολλές θέσεις εργασίας, τσιμεντοκονίες, ενιαίες επιφάνειες υαλοπινάκων είναι μερικά από τα στοιχεία που επαναφέρουν τη βιομηχανική αισθητική με ένα μινιμαλιστικό λεξιλόγιο.